مقالات کاربردی خودرو

ویژگی خودروهای هیبریدی – معایب خودروهای هیبریدی

ویژگی خودروهای هیبریدی چیست؟

خودروهای هیبریدی چند سالی است که وارد بازار ایران شده اند. خودروهایی که اصطلاحا با برق کار میکنند و نیازی به سوختهای فسیلی ندارند. به همین دلیل وقتی صحبت از حفاظ از محیط زیست و کاهش آلودگی هوا به میان میآید، اولین گزینه استفاده از خودروهای هیبریدی است. در کشورهای اروپایی یکی از اصلیترین ویژگیهای هر خودرو، استاندارد آلایندگی و میزان کربن دی اکسیدی است که از اگزوز آن خارج میشود. بر این اساس سالیانه قوانین سختگیرانه ای برای کاهش سطح آلایندگی خودروها در این کشورها وضع میشود. به همین دلیل بیشتر خودروسازان اروپایی به سمت تولید خودروهای هیبریدی رفته اند. حتی بعضی کشورها یک گام فراتر رفته و در حال تجهیز خیابانهای خود برای تامین شارژ خودروهای الکتریکی هستند. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی ویژگی خودروهای هیبریدی پرداخته و معایب آن در ایران را مورد بررسی قرار دهیم.

اصلی ترین ویژگی خودروهای هیبریدی چیست؟

کلمه هیبریدی به معنای تلفیق دو چیز با یکدیگر است. بر این اساس درون خودروهای هیبریدی نیز موتور احتراقی و موتور الکتریکی با یکدیگر ترکیب شده و وظیفه تامین انرژی خودرو هیبریدی در شرایط مختلف را بر عهده دارند. نکته جالب اینجا است که خودروهای هیبریدی هرگز نیاز به برق برای تامین توان خود ندارند. این ویژگی خودروهای هیبریدی آن را برای برای رفت و آمدهای شهری بسیار مناسب ساخته است. خودروهای هیبریدی دارای یک باتری با شارژ بسیار زیاد هستند که بازدهی زیادی داشته و می توانند مسافت زیادی را طی کنند. به دلیل استفاده از موتور الکتریکی در سرعتهای پایین، این خودروها به میزان بسیار کمی آلودگی تولید میکنند.

توان خودروهای هیبریدی از طریق دو منبع تامین میشود. یکی از منابع واحد تبدیل انرژی نام دارد که مانند یک موتور احتراقی است. دیگری یک وسیله برای ذخیره انرژی مانند باتری یا ابر خازن است. در واحد تبدیل انرژی، قدرت میتواند از طریق سوختهایی مانند بنزین یا گاز طبیعی فشرده یا متانول تامین شود. یک ویژگی مهم خودروهای هیبریدی نحوه تامین توان در زمانهایی است که خودرو نیاز به توان بیشتری برای طی کردن سربالایی یا حرکت در بزرگراه دارد.

شیوه تامین توان در این حالتها به نحوه طراحی واحد تبدیل انرژی و سیستم محرکه الکتریکی بستگی دارد. در حالتی که این دو به طور موازی طراحی شده باشند، هر دو به طور مستقیم با چرخهای خودرو ارتباط دارند. در این حالت موتور اصلی برای تامین توان مورد نیاز برای حرکت در بزرگراه و موتور الکتریکی برای تامین توان موردنیاز برای حرکت در سربالایی مورد استفاده قرار میگیرد. در حالت متوالی موتور اصلی با یک ژنراتور ارتباط دارد. الکتریسیته ای که این ژنراتور تولید میکند، باتریها را شارژ میکند تا موتور الکتریکی از این طریق بتواند توان مورد نیاز چرخها را تامین نماید.

معایب خودرو هیبریدی در ایران

هرچند که خودروی هیبریدی بر خلاف خودروهای الکتریکی نیازی به برق ندارد و نسبت به خودروهای احتراقی نیز آلودگی کمتری ایجاد میکند، اما معایبی را در زیر پوست خود پنهان کرده است. مهمترین عیب این خودروها، گران بودن آنها است. خودروهایی که در سطح جهان حدود قیمتی آنها از 5 تا 10 هزار دلار متغیر است. بنابراین با در نظر گرفتن قیمت دلار، شاید خرید این خودروها برای ایرانیان چندان منطقی و از نظر اقتصادی به صرفه نباشد.

بخش احتراقی موتور در خودروهای هیبریدی کوچکتر از خودروهای معمولی است. به همین دلیل نمیتوان انتظار داشت که خودروهای هیبریدی توانی برابر خودروهای بنزینی ایجادکنند. این ویژگی خودروهای هیبریدی شاید برای دوستداران محیط زیست چندان اهمیتی نداشته باشد، اما برای افرادی که دوستدار سرعت و هیجان هستند، تا حدی ناامیدکننده به نظر میرسد. به عنوان مثال تصور کنید که شما برای تجربه سرعت و هیجان تصمیم به اجاره مازراتی گرفته اید. حال تصور کنید که مازراتی شما از نوع هیبریدی بوده و نتواند قدرت کافی را برای ارائه یک تجربه خوب از رانندگی در اختیار شما بگذارد. اینجا است که شما نه تنها خود از خرید خودرو هیبریدی منصرف میشوید، بلکه شروع به تبلیغات منفی در این زمینه خواهید کرد.

نکته منفی دیگر در خصوص خودروهای هیبریدی این است که باتریهای به کار رفته در این خودروها دارای ولتاژ زیادی هستند که میتواند در زمان وقوع تصادف خطرناک باشد. با این حال این مشکل در خودروهای جدید هیبریدی برطرف شده و باتری آنها در هنگام تصادف غیرفعال میشود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست + 7 =